This is a new-build block for eight 2-bedroom flats and a B1 office unit. The intention for this project was to produce enjoyable, sustainable homes, with generous social spaces, good daylight, robust attractive materials and innovative contemporary design that contextually integrates with the local area. The lower walls are in buff-yellow bricks, which meet the upper white acrylic render to show the outline of the previous pub. The bronze-anodised aluminium clad balconies – a reduction of this outline – are half glazed (for views to the adjacent park) and half metal-panel clad. Anodised aluminium panels clad the northwest-facing projecting-bay. The geometry of the projecting-bay is echoed in the splays to the window reveals, the 4th floor angled living room wall, the south-facing ground level extended area, and the garden walls, to unify and give presence to the building. The window splays supply modeling and depth to the facades and improve daylight levels and views. Reception/ kitchens are triple aspect. Air source heat pumps provide the underfloor space heating and hot water to all flats. Thermal insulation levels well exceed current building regulations; extensive green sedum roofing and many other environmental features have been introduced. The design achieves the best standards of inclusive internal layout (the flats, communal spaces and facilities meet or exceed Lifetime Homes criteria and Islington Accessible Housing SPD requirements). The building is designed and constructed to Code For Sustainable Homes Level 3. The building has been studied by students from the London Metropolitan University, and used as a case study for their sustainability and environmental architecture course. 103 Copenhagen Street was shortlisted for the Brick Awards 'Best Housing Development 6-25 units'; and was a finalist for the 2014 London Regional LABC Building Excellence Awards 'Best High Volume New Housing Development'. London Open House 2014. © jake ireland architects 2007 - 2015
       
     
 Thornhill Road is a late Georgian/ early Victorian residential terrace located within the Barnsbury Conservation Area. The ground floors of the properties of this terrace were converted into shops, with the shopfronts moved forward of the front wall onto the pavement line. In recent years most of the properties in the parade have been given planning permission for change of use of their ground floors back to residential and have been converted into family dwellings.The project is a complete contemporary remodelling of a late-Georgian terrace property to supply a flat and a ground floor retail unit. The flat incorporates a double height living space, gallery mezzanine level and lower-level bedroom with private courtyard. The structural steel frame, floor/roof timber construction, front façade, rear roof dormer, rear first floor extension for kitchen and rear terrace and balcony are all new, although the proposal relates to the previous massing of the property. Change of use of the rear of the ground floor from retail to residential was negotiated for the bedroom. A spatially rich scheme was the intention, with a ‘cascade’ of terraces and planting.  AJ Small Projects Awards (shortlisted) 2008. Featured in Open House London 2007 and 2009. © jake ireland architects 2007 - 2015
       
     
  Anderton Close is a late 1960’s housing terrace, of basic construction and compressed internal spaces, with the original properties generally requiring much improvement works to bring up to current standards. The brief, from the professional artist owner-occupier, was for a new single-storey rear extension with extensive internal remodeling for an improved kitchen/ living space, new family bathroom and ground floor WC, new study room, refurbished bedrooms and hall spaces and general internal and external alterations and improvements.   The aim was to supply this modest residential extension project, with a budget of only £69,500 (equating to approx. £650 per sq m) to as high a standard as possible, creating a calm, generous and light-filled dwelling. The rear extension was designed to the maximum volume achievable under permitted development rights. Much effort was taken in the structural design to recess all new steel columns and beams, so that the extension is continuous with the original room. The fully glazed rear facade and the rooflight were also installed with frames concealed by wall, floor and ceiling structure. Daylight floods into the space, changing its quality throughout the day. Bathroom and hall spaces were also opened up. Clerestory windows and new translucent glazing to the entrance door are echoed by the ‘light-beam’ of the recessed alcove shelf in the bathroom.   © jake ireland architects 2007 - 2015
       
     
 The brief was to develop the property with a ground floor single-storey extension to replace part of the existing unused and neglected external yard, supplying a spacious bedroom with dressing area and renewed bathroom. With a poor northwest facing aspect, lighting design (natural and artificial) was central. Running the London stock facing brickwork past the screen wall of ‘frameless’ fixed glazing (with large sliding door) enhances the connection between interior and exterior space as does matching the levels and colour of the floor finish. Reclaimed London stock brickwork was used as much as possible – as well as being inherently sustainable, this gave a perfect visual match to the existing. Joinery is American white oak from sustainably managed forests. A green sedum roof is planned. © jake ireland architects 2007 - 2015
       
     
 The clients approached Jake Ireland Architects following the work carried out next door, at No.30. The project is a complementary contemporary remodelling, extending the first floor study area and supplying a double bedroom at second floor level. The new elements are externally clad in bronze panels (chocolate brown colour, to relate to the timber cladding of No.30). The proposal is for the erection of a rear extension at first and second floor levels (to replace the existing sub-standard second floor conservatory) with general internal and external improvements. The spatial composition and the selection of materials are intended to complement the neighbouring buildings. No.32 is a small residential property (ground floor internal area: 38m2; width: 4m). The main purpose of the proposed works is to supply a reasonably sized second bedroom in place of the undersized existing conservatory. Sight lines mean that the replacement of the existing conservatory with a new bedroom structure is not visible from street level. Daylight will enter the spaces from all directions, changing dramatically throughout the day. The passive solar gain is combined with stack-effect ventilation. Glass floor panels and rooflights open up unexpected views through the flat. The ground living space is to be refurbished and a new family-sized kitchen installed. The under-stair store is large enough for future installation of a WC and washbasin, if required. No works are proposed to the existing ground floor to first floor staircase. However, future installation of a stair lift is possible, if required. The first floor extension enables a new family bathroom to be supplied. The new terrace gives valuable outdoor amenity space and emergency egress to the terrace of No.30 and flat roof of No.34. However, privacy is to be retained by using opaque glass balustrade and a screen of tall planting (previously installed successfully to No.30). Proposed Bedroom 2 benefits from an en-suite shower/WC and the existing front terrace. The contemporary frameless glazing over the new stair will give a special quality to the circulation spaces. © jake ireland architects 2007 - 2015
       
     
 203 Sebert Road was transformed from a derelict site that, although inhabited, fell way below acceptable standards for human habitation. By replacing the rear extension structure, installing a new rear dormer and stripping back and totally reconstructing the interior spaces, three attractive flats have been produced on a fairly low budget. The site is adjacent to a busy goods train track, that passes only 6m away from the north-east corner. This required much careful attention to the constructional detailing and specification of building elements, to achieve an acceptable acoustic performance.             © jake ireland architects 2007 - 2015