Anderton Close is a late 1960’s housing terrace, of basic construction and compressed internal spaces, with the original properties generally requiring much improvement works to bring up to current standards. The brief, from the professional artist owner-occupier, was for a new single-storey rear extension with extensive internal remodeling for an improved kitchen/ living space, new family bathroom and ground floor WC, new study room, refurbished bedrooms and hall spaces and general internal and external alterations and improvements.   The aim was to supply this modest residential extension project, with a budget of only £69,500 (equating to approx. £650 per sq m) to as high a standard as possible, creating a calm, generous and light-filled dwelling. The rear extension was designed to the maximum volume achievable under permitted development rights. Much effort was taken in the structural design to recess all new steel columns and beams, so that the extension is continuous with the original room. The fully glazed rear facade and the rooflight were also installed with frames concealed by wall, floor and ceiling structure. Daylight floods into the space, changing its quality throughout the day. Bathroom and hall spaces were also opened up. Clerestory windows and new translucent glazing to the entrance door are echoed by the ‘light-beam’ of the recessed alcove shelf in the bathroom.   © jake ireland architects 2007 - 2015
       
     
Anderton03(c)JakeIreland.jpg
       
     
       
     
  Anderton Close is a late 1960’s housing terrace, of basic construction and compressed internal spaces, with the original properties generally requiring much improvement works to bring up to current standards. The brief, from the professional artist owner-occupier, was for a new single-storey rear extension with extensive internal remodeling for an improved kitchen/ living space, new family bathroom and ground floor WC, new study room, refurbished bedrooms and hall spaces and general internal and external alterations and improvements.   The aim was to supply this modest residential extension project, with a budget of only £69,500 (equating to approx. £650 per sq m) to as high a standard as possible, creating a calm, generous and light-filled dwelling. The rear extension was designed to the maximum volume achievable under permitted development rights. Much effort was taken in the structural design to recess all new steel columns and beams, so that the extension is continuous with the original room. The fully glazed rear facade and the rooflight were also installed with frames concealed by wall, floor and ceiling structure. Daylight floods into the space, changing its quality throughout the day. Bathroom and hall spaces were also opened up. Clerestory windows and new translucent glazing to the entrance door are echoed by the ‘light-beam’ of the recessed alcove shelf in the bathroom.   © jake ireland architects 2007 - 2015
       
     

Anderton Close is a late 1960’s housing terrace, of basic construction and compressed internal spaces, with the original properties generally requiring much improvement works to bring up to current standards. The brief, from the professional artist owner-occupier, was for a new single-storey rear extension with extensive internal remodeling for an improved kitchen/ living space, new family bathroom and ground floor WC, new study room, refurbished bedrooms and hall spaces and general internal and external alterations and improvements.
The aim was to supply this modest residential extension project, with a budget of only £69,500 (equating to approx. £650 per sq m) to as high a standard as possible, creating a calm, generous and light-filled dwelling. The rear extension was designed to the maximum volume achievable under permitted development rights. Much effort was taken in the structural design to recess all new steel columns and beams, so that the extension is continuous with the original room. The fully glazed rear facade and the rooflight were also installed with frames concealed by wall, floor and ceiling structure. Daylight floods into the space, changing its quality throughout the day. Bathroom and hall spaces were also opened up. Clerestory windows and new translucent glazing to the entrance door are echoed by the ‘light-beam’ of the recessed alcove shelf in the bathroom.
© jake ireland architects 2007 - 2015

Anderton03(c)JakeIreland.jpg